Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο



 



.....ημέρα των βίντεο...
 
..σειρά τα βιντεάκια με θέμα την σεξουαλική παρενόχληση των παιδιών.  Το μυστικό της Νίκης και Ο Κϊκο και ο Χέρι...
 
-" το μυστικό της Νίκης"



               -" ο Κίκο  και ο Χέρι "



 

....Είναι απαραίτητο να μάθουμε στα παιδιά να αμύνονται μπροστά σε έναν τέτοιον κίνδυνο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να καταλάβουν ότι κινδυνεύουν. Αλλά πως?
.....με απλά λόγια ...εξηγώντας τους ότι κάθε άνθρωπος ορίζει το σώμα του που είναι σημαντικό και πολύτιμο! Και ότι πρέπει να το προσέχουμε και να το σεβόμαστε !!!!!
Τους εξηγούμε ότι σεβόμαστε τους μεγάλους , δεν τους σπρώχνουμε , δεν τους πατάμε ,δεν τους προσβάλλουμε. Άλλα και οι μεγάλοι πρέπει να σέβονται τα μικρά παιδιά ! Θα πρέπει να  φροντίζουν να ικανοποιούν τις ανάγκες τους , να τα προστατεύουν και να τους δείξουν ότι κι αυτά με την σειρά τους όταν μεγαλώσουν θα γίνουν σωστοί άνθρωποι που θα αγαπούν και θα σέβονται τα παιδιά !!!!  Άρα σημαντικό είναι να καταλάβουν τα παιδιά την έννοια της λέξης    σεβασμός !!!   Προσπαθήσαμε  να τους εξηγήσουμε τι είναι σεξουαλική παρενόχληση με όσο πιο απλό τρόπο γίνεται. Αυτό που έκανε ο κύριος στη μικρή Σοφία δείχνοντας της κάτι που δεν ήθελε να δει και την φόβισε τόσο, είναι σεξουαλική παρενόχληση.Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να συμπεριφέρεται έτσι!!!!!!!!
Εξηγήσαμε στα παιδιά ότι υπάρχουν κάποιοι μεγάλοι που έχουν μια αρρώστια που δεν φαίνεται και τους κάνει να έχουν μια διαφορετική συμπεριφορά από τους υπόλοιπους !!! ...και ότι δεν μπορούμε να  καταλάβουμε από την αρχή πόσο επικίνδυνοι είναι .... Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να ανήκουν και στο φιλικό μας περιβάλλον , σ αυτό μας βοήθησε το βιντεάκι με τη Νίκη ...και στο πόσο φιλικά φέρθηκε στον κύριο με τα δώρα !! Τα καθησυχάσαμε εξηγώντας τα, ότι δεν θέλουν όλοι οι μεγάλοι το κακό μας !! και ότι δεν μπορούμε να ζούμε ευτυχισμένοι όταν φοβόμαστε συνεχώς και υποπτευόμαστε όλους τους ανθρώπους γύρω μας !!!Πρέπει πάντα να είμαστε προσεχτικοί !!
Ειδοποιούμε για ότι συμβεί πάντα τους γονείς μας !!!!   Δεν κρατάμε μυστικά από τους γονείς μας για κανέναν λόγο !! Καταλάβαμε όλοι τη διαφορά του καλού και του  κακού μυστικού ...και τα συναισθήματα που προκαλούνται από αυτά ... και το κάναμε παιχνίδι !!!   " πες μου να σου πω .....τι μυστικό είναι αυτό " !!!!!
Με το τραγουδάκι της Νίκης ξεχωρίσαμε τα αγγίγματα  και δώσαμε και συνέχεια στο τραγούδι χρησιμοποιώντας και άλλα σημεία του σώματος μας !!!!!!

.....αγγίζω την πλατούλα?? ναι
...αγγίζω το γονατάκι ?? ναι
...αγγίζω τα μπρατσάκια ??/ ναι
όχι όμως το βρακάκι !!

αγγίζω τα αυτάκια?? ναι 
...αγγίζω τα ματάκια ??? ναι
...αγγίζω το λαιμό?? ναι
όχι όμως τον ποπό !!

και να και το δικό μας το ποιήμα-τραγουδάκι για την σεξουαλική ποαρενόχληση :

Θα σας δώσω μια συμβουλή 
από τα νύχια ως την κορυφή
το σώμα μου , όπως το μυαλό μου 
δε σου ανήκει είναι δικό μου


Η μαμά μου , μού έχει πει
κάποιους κανόνες που ακολουθεί!
Θα τους μάθω εγώ σωστά 
και όλα θα είναι μια χαρά !!!

Δεν πηγαίνω πουθενά
αν δεν το ξέρει η μαμά! 
Λέω όχι ...δεν μπορώ...
να έρθω μαζί σου βόλτα εγώ !!!!
 
 
θα πω ναι..ίσως ...  στη στιγμή
αν η μαμά μου ενημερωθεί!
Αυτή ξέρει ποιό είναι το κακό μου
το άσχημο και το καλό μου !!!! 

Και κανείς δεν με ακουμπά 
αν δεν το μάθει πρώτα η μαμά !!!!

............................................................................

Βιντεάκια για τους γονείς .....










Παρασκευή 24/04/2015

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η αξια της δημοκρατιας !!

  Τι είναι όμως Δημοκρατία?? Είναι το πολιτικό σύστημα που υπερασπιστεί την κυριαρχία του λαού και δίνει το δικαίωμα να εκλεγεί και να ελέγχει τους κυβερνώντες. Αξίες της είναι η ελευθερία κι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Αυτά για εμάς τους μεγάλους.   Για τα παιδιά όμως? Η παιδική λογοτεχνία μας προσφέρει μια φανταστική ευκαιρία να μεταδώσουμε αφηρημένες και περίπλοκες έννοιες στα παιδιά με απλό τρόπο ανάλογα με την ηλικία τους . Είναι όλα εκείνα τα παραμύθια  προσαρμοσμενα  σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες ανάγνωσης και κατανόησης. Πανέμορφα εικονογραφημενα για να μιλήσουμε στα μικρα παιδιά για πολιτική!  Μέσα σ αυτά τα παραμύθια...αποφασίζουν να κάνουν εκλογές για να επιλέξουν ικανούς και δίκαιους αρχηγούς αφού πρώτα σκεφτούν,  επεξεργαστουν τις υποσχέσεις και τα συνθήματα του καθενός. Ποιος θα κερδίσει?? Αυτός που  είναι εγωιστής και άπληστος!! Ή αυτός που ξέρει να μοιράζει ανθρωπιά και δίκαιους κανόνες για όλους κι αντιμετωπίζει τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες όλων με σ

κάτι για μένα ! ο εαυτός μου

   ώρα για γνωριμίες ! ώρα να γνωριστούμε από την καλή ....και την ανάποδη !!! γιατί χωρίς ανάποδη δεν έχει ενδιαφέρον ! ώρα για πορτρέτα από τα χεράκια μας ! αλλωστε είναι γνωστό σε όλους , ότι οι μεγαλύτεροι και σπουδαιότεροι καλλιτέχνες είναι του νηπιαγωγείου οι μαθητές ! ισως οι πιο εμπνευσμένοι χάρη στην εξωτερίκευση και την αποτίπωση των συναισθημά τους σε ένα κομμάτι χαρτί  ,  χωρίς δεύτερη σκέψη!!!  τα πορτρέτα μας με πολύ αυθορμητισμό !! και μια ομαδική για να χουμε να θυμόμαστε και να καμαρώνουμε ! ποιός είμαι εγώ ! τι μ αρέσει , τι αγαπώ !  κι όλα αυτά σ ένα ....μηλαράκι !! Πιάσε ένα μηλαράκι κόκκινο  και στρουμπουλό μυρωδάτο γευστικό! έχει πάνω του γραμμένα όλα όσα αφορούν εμένα! θα το δεις που θ ανοίξει και θα σου πει.....δικά μου μυστικά ! πεταλούδες τρισδιάστατες Πω πω χρώματα πολλά που έχουν πάνω στα φτερά ουράνια τόξα στη σειρά φορτωμένες με τα δικά μου τα μεράκια . έχουν κι οι φίλοι μου  κάτι να πούν τώρα που με ξέρουν  και μ αγαπούν! .................................

28η Οκτωβριου

  Άσπρογάλανο  πανί είναι η σημαία μας , η ταυτότητα της πατρίδας μας Είναι σύμβολο των αγώνων μας και του θάρρος μας  Κάθε σημαία συμβολίζει τους αγώνες των λαών και μαζί με τον εθνικό ύμνο είναι αυτά που χαρακτήριζαν την κάθε χώρα! Οι δικές μας ελληνικες σημαίες... Για αυτή τη σημαία τη γαλανόλευκη έγιναν πολλοί πόλεμοι  Όμως αντιστάθηκαμε  χωρίς να φοβηθούμε και υπερασπιστηκαμε έστω και μικρή χώρα την ταυτότητα μας  Τα γεγονοτα της 28ης Οκτωβριου σε ένα βιβλίο από την Κατερίνα  Μια σημαία που αρχίζει από Σ κι ένα Σ πέρα ως πέρα ελληνικό όπως αρμόζει  στην Ελλάδα μας !! Και τι είναι αυτό που αντιστέκεται στην σκλαβιά?? Τι είναι αυτό που μας δίνει απλόχερα τη λευτεριά ?? Αυτό που γαληνεύει τις καρδιές μας και τις  γεμιζει χαρά και χρώματα και μουσικές ?? Η Ειρήνη!! Τα χρωματα της και τα συναισθηματα  μας ενθουσιάζουν όπως και οι ζωγραφιές μας γι αυτήν!! Έτσι κάνουμε τις δικές μας σημαίες με το σήμα της και τα χρωματα του ουράνιου τόξου.. Έτσι κάνουμε το περιστέρι σύμβολο της γιοματο